onsdag 2 januari 2013

För den som just fått upp farten på godissuget...

 Fransk Nougat

  2.75 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
0.5 dl strösocker
100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
130 g skållad sötmandel 
130 g skalade hasselnötter
Florsocker, att pudra med

Gör så här

1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
5. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
9. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
10. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
11. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur. 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 

 

Rocky Road

2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter


Gör så här;

1.  Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
3. Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

Tack för lånet av recepten, Leila (www.recept.nu)! 



 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar